Opleiden van je medewerkers: een vijftal tips

Met het opleiden en trainen van je medewerkers haal je als bedrijf eenvoudig extra kennis in huis. Maar uit welke opleiding kies je? Hieronder een vijftal tips.

VCA (Veiligheid Checklist Aannemers)
De VCA-cursus duurt één dag en wordt afgerond met een examen. Het VCA-certificaat is tien jaar geldig. De cursisten krijgen lesstof op gebied van wetgeving, risicobeheersing, gevaarlijke stoffen, gereedschappen en machines, tillen en dragen, veilig werken op hoogte en nog veel meer. Er wordt onderscheid gemaakt in VCA-basis voor operationele medewerkers en VCA-VOL voor leidinggevenden.

BHV (Bedrijfshulpverlening)
De wetgeving verplicht organisaties de bedrijfshulpverlening goed te regelen. Daarvoor dienen voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig te zijn. De bedrijfshulpverlener kan na de cursus eerste hulp verlenen, brand bestrijden, ontruimen, de AED (Automatische Externe Defibrillator) gebruiken, reanimeren en alarmeren. De cursus duurt één dag en na afloop ontvangt de cursist een certificaat.

ABVL (Aanslaan en Begeleiden Van Lasten)
Het aanslaan en begeleiden van lasten komt erg nauw. Tijdens de cursus leert de deelnemer het voorbereiden en uitvoeren van lasten aanslaan en deze te begeleiden, geheel conform de richtlijnen en de huidige wetgeving. De cursus duurt drie dagen en bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Na het behalen van het theorie- en praktijkexamen krijgt de cursist een VCA SOG certificaat. Deze is vijf jaar geldig.

Veilig werken met de heftruck
Het besturen van een heftruck vraagt vaardigheid, verantwoordelijkheid en kunde van de chauffeur. Tijdens deze eendaagse cursus leert de chauffeur meer over veiligheid, wetgeving, laden en lossen, belastbaarheid en het bedienen van magazijnstellingen. De cursus wordt afgesloten met een theorietoets en een praktijkbeoordeling. Indien beide onderdelen positief worden afgerond, ontvangt de cursist voor vijf jaar een certificaat.

Veilig hijsen met grondverzetmachines
Tijdens deze cursus leert de machinist op praktische wijze hijswerkzaamheden uit te voeren met hun graafmachine. De inhoud van de cursus bestaat uit wetgeving, stabiliteit, keuring, hijsmiddelen (gebruik en onderhoud), persoonlijke beschermingsmiddelen en communicatie. De machinist krijgt na afloop een certificaat dat 5 jaar geldig is.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten opleidingen. Met bovenstaande tips hopen wij je op weg te helpen met het maken van een juiste keuze.